içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE

Sevgili Çocuklar, Anne-Babalar ve

Öğretmenler merhaba!

Son zamanlarda çocuklar için felsefe çalışmaları ülkemizde hız kazanmaya başladı. Peki, neden çocukları felsefe ile tanıştırmak gerekir? Çocuklar neden felsefe yapmalıdır? Bu konunun değinilmesi ve açıklanması gereken bir konu olduğu kanaatinde olduğum için açıklayıcı bir yazı yazmak istedim.

Sorunun cevabını vermek için önce felsefe kavramını açıklamak istiyorum. Felsefe, Yunanca Philosophia kavramından gelmektedir. Philo; sevmek, peşinden koşmak, araştırmak ve sorgulamak demektir. Sophia ise bilgi, bilge ve bilgelik anlamlarına gelmektedir. Buna göre, felsefe, philosophia; bilgiyi, bilgeliği sevmek, bilgiyi merak etmek, araştırmak ve sorgulamak, bilginin peşinden koşmak anlamlarına gelmektedir.

Merak etmek, şüphelenmek, sorgulamak, soru sormak ve sorulara cevap aramak, düşünmek demektir. Düşünmek ise insan olmanın bir özelliğidir. Akıl sahibi bir varlık olan insan, düşünebilen, sorgulayabilen bir varlıktır. Buna göre, felsefe yapmak insan olmanın bir özelliğidir.

Peki nasıl düşüneceğiz? Nasıl ve ne tür sorular soracağız? Nasıl akıl yürüteceğiz?

İşte felsefe aynı zamanda nasıl düşünmemiz, nasıl akıl yürütmemiz ve nasıl soru sormamız gerektiğini de öğretmektedir. Örneğin, acıktın mı? Uykun geldi mi? türünden sorular felsefi sorular değildir. Felsefi soruların evrene ve insana dair daha derinlikli sorular olması gerekir.

Tekrar sorumuza dönecek olursak, neden çocuklarımızı felsefe ile tanıştırmamız gerekir?

Merak etmek, soru sormak, sorulara cevap aramak, araştırma yapmak, esnek ve yaratıcı düşünmek gibi davranışların bireylerde yerleşmesi için bu davranışların çocukken desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim, felsefe ve sanatla donanmış olmasını istiyorsak onları mutlaka bu etkinliklerle çocukken tanıştırmak gerekir. Unutmayalım ki “ağaç yaşken eğilir!”.

Bu yazı 3430 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum