içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İşsever Uyardı! Bu Plakalar Muayeneden Geçemeyecek?

İlçemiz Şöförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömür İşsever Araç plakalarındaki kalın harfler vida delikleri ve yıpranmış plakaların ağır kusur sayıldığını ve kesinlikle muayeneden geçmediğini belirtti. İşsever; yaptığı açıklamada çevirmelerde yakalanan bu kriterlere uymayan plakaların 488 TL cezası olduğunu belirtti.

İşsever Uyardı! Bu Plakalar Muayeneden  Geçemeyecek?

Şöförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömür İşsever; Vatandaşlarımızın bu durumdan mağduriyet yaşamaması için odamızda gelip plakalarının standartlara uygun olarak değiştirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. İşsever; TÜVTÜRK, 2017 yılında hangi araçların muayeneden geçemeyeceğine dair bir bildiri yayınladı. Bu bilgiler ışığında özellikle plaka konusu, çok detaylı bir biçimde irdeleniyor. Standartlara uygun olmayan plakalara sahip araçlar TÜVTÜRK muayenesinden geçemiyor. 
TÜVTÜRK, yasanın çıktığı yıl araç sahiplerine bazı uyarılarda bulundu. Yenilenen araç muayene kriterleri listesine göre artık, bazı araçların kesinlikle muayeneden geçemeyeceğini açıklayan TÜVTÜRK, araç sahiplerinin söz konusu kriterleri tamamlamadan muayene istasyonlarına gitmemelerinin altını çizdi. Zira, bu şekilde hem kendileri hem de diğer araç sahipleri için önemli bir zaman kaybına neden olacaklar” ifadelerini kullandı.  
2017 TÜVTÜRK Araç Muayene Kriterlerine Göre Standart Dışı Plaka Trafiğe Çıkamaz!
3 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe giren 2017 araç kusur tablosuna göre standart dışı plakalı araçlar artık muayeneden geçemeyecek. Peki, standart dışı plaka nedir? 
Standart Dışı Plaka Ne Demek?
Ülkemizde araç plakalarını Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu hazırlıyor. Kısa adı TŞOF olan federasyon, plakaları yasa ile belirlenmiş standartlara göre hazırlıyor. 
Peki, yasa ile belirlenmiş o standartlar neler?
1. Belirlenmiş bir yazı karakteri ve boyutu var. Plakadaki harfler, rakamlar ancak bu boyutta ve yazı karakterinde olabilir. 
2. Plakada TR rumuzu bulunur. TR yazısı beyaz renkte olmalı, yazının zemini mavi renkte olmalıdır. 
3. Plakada TR hologramı bulunur.
4. Plakada mühür bulunur.
5. Plakada ay yıldızlı hologram bulunur.
6. Plakanın alt kısmında dalgalı şerit bulunur.
7. Plakada yazılar beyaz üzerine siyah renktedir (özel bazı plakalar hariç)
Yukarıda saydığımız detaylar ana kriterler ya da plakanın ana hatlarıdır. Aşağıdaki durumlarda da plaka geçersiz sayılır ve araç da Aram Muayenesinden geçemez. 
TÜVTÜRK Araç Muayenesinden Geçemeyecek Araç Plakaları
1. Plaka üzerinde cam kaplama olması durumunda araç muayeneden geçemez.
2. Plaka üzerinde folyo, kaplama vs. olamaz.
3. Plaka üzerinde çivi, vida vs. varsa ve rakam ya da harflerin okunmasını güçleştiriyorsa araç, muayeneden geçemez. 
4. Plaka kenar çizgisinin kesilmesi, şeklinin değiştirilmesi, boyanması durumunda da TÜVTÜRK muayenesinden geçemezsiniz. 
5. Plakada boya, boya kalıntısı, aşınma, yazıların okunmasını önleyen hasar, eğim, bükülme, çöküklük varsa yine TÜVTÜRK onayı verilmez.  
TÜVTÜRK Hakkında
TÜVTÜRK, ülkemizde araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığına dair belgeleri düzenleyen tek yetkili kurumdur. Trafikte daha güvenli bir seyir için araçların sahip olması gereken standartları sağlamalarını amaçlayan TÜVTÜRK, her yıl periyodik araç muayenesi yapar. 
TÜVTÜRK İstasyonları Nerede?
Ülke genelinde hizmet veren TÜVTÜRK, 194 sabit ve 75 adet de gezici muayene noktasıyla çalışıyor.  
TÜVTÜRK Araç Muayane İstasyonlarında Neler Yapılıyor?
Periyodik araç muayeneleri, yola çıkmaya elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası zorunlu muayene, egzoz gazı emisyon ölçüm muayenesi, tespit muayenesi için TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına gitmeniz gerekiyor.  
TÜVTÜRK Araç Muayene Sorgulaması
TÜVTÜRK’ün resmi web sitesi üzerinden plaka bilgisine ve muayene numarasına sahip olduğunuz bir araç için sorgulama yapabilirsiniz. Sistem, son derece kolaydır. 

Tarih: 27-09-2018

FACEBOOK YORUM
Yorum