içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Asansörlü Binaların Yöneticilerine Uyarı!

Asansörlü Binaların Yöneticilerine Uyarı!

06.04.2019 tarih ve 30737 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım yönetmeliğiyle asansör tescili bulunmayan binalarda tescil alabilmek için yeni bir fırsat oluştu. Bunun için apartman yöneticileri asansör tescillerinin olup olmadığını Gelibolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne danışarak öğrenebilirler varsa birer suretini alabilirler. Ancak asansör tescilleri yoksa bazı işlemleri yapmak zorundalar.
Güvenli asansörler hakkında bilgiler veren Kartal Asansör yetkilisi Müjdat Kartal, asansör  tescili olmayan binalarda işlemlerin nasıl yapılabileceğine dair bilgiler verdi. Kartal, asansörlerin güvenli şekilde kullanılması için aylık kontrollerinin yapılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yönetmeliğin 16. Maddesinde mevcut asansörlerin güvenlik seviyelerinin arttırılması ve uygulanan yönetmelikler belirtilmiştir. Mevcut asansör için belirtilen tehlikeli durumlar TS EN 81-80 standartlarına uygun olacak şekilde Bakanlık tarafından yayımlanan mevzuat ekindeki asansör periyodik listelerinde tanımlanır. Mevcut asansörün güvenlik seviyesinin arttırılmasına dair sorumluluk bina sorumlusuna aittir.
Kayıt altına alınmamış asansörün tescili aynı yönetmeliğin Geçici 1. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu Yönetmeliğe göre TS EN 81-80 standardı esas alınarak güvenlik seviyesi artırılan mevcut asansör veya 15/8/2004-24/6/2015 tarihleri arasında piyasaya arz edilmesine rağmen kayıt altına alınmamış olan asansör, bir defaya mahsus olmak üzere ilgili idare tarafından tescil edilir. Bina sorumlusu:
a) Mevcut asansörün güvenlik seviyesinin TS EN 81-80 standardına göre artırıldığını ispatlayacak olan yeşil veya mavi renkli bilgi etiketine esas periyodik kontrol raporuyla, bir sonraki periyodik kontrol tarihine kadar ilgili idareye başvurur.
b) 15/8/2004-24/6/2015 tarihleri arasında piyasaya arz edilmesine rağmen kayıt altına alınmamış olan asansöre ait yeşil veya mavi renkli bilgi etiketine esas periyodik kontrol raporuyla, bir sonraki periyodik kontrol tarihine kadar ilgili idareye başvurur. Asansörün tescil belgesi, Ek-5’te yer alan içeriğe uygun olacak şekilde ilgili idare tarafından düzenlenir ve bina sorumlusuna sunulur.
Unutulmaması gereken önemli bir nokta da; asansör güvenlik seviyesi arttırılarak yeşil ya da mavi etiket alınmasıyla işlem bitmiyor. Asansörleri güvenli bir şekilde kullanmak için aylık bakımlarıyla yıllık kontrollerinin yapılması ve bu durumun süreklilik kazandırılması can ve mal güvenliği açısından çok önemli bir durum. Aslında bu durumu çok basit bir örnekle anlatmak mümkün. Aracı olan insan bakımlarını en azından yağını, filtrelerini zamanı geldiğinde nasıl değiştiriyorsa araç muayene istasyonundan zamanını geçirmeden randevusunu alıyorsa hiçbir farkı yok asansörlerin de araçtan. O yüzden güvenli asansörler için hep birlikte çalışalım”
Haber: Elçin YÜZÜAK

Tarih: 12-11-2019

FACEBOOK YORUM
Yorum